Puheenjohtajan palsta

 

Loppukesää ja syksyn odotusta jäsenet!                                                                                    13.9.2021                   

 

 

Turun Seudun paikallisliikenteen kilpailutuksissa on ratkaistu viisi eri kohdetta. Osasto/luottamusmiehet seuraavat tarkasti yritysten toimia työntekijöiden siirtymisten osalta yrityksestä toiseen. Tilanteen tekee haasteelliseksi se, että samanaikaisesti on kyseessä useita yrityksiä, jotka ovat sekä häviämässä että voittamassa liikennettä. Liikenteen alkaminen ajoittuu myös useaan erään 1.7.2021, 9.8.2021 ja 1.1.2022, joten myös se aiheuttaa omat haasteensa. Lisäksi ELY on myös kilpailuttanut liikennettä, joka aiheuttaa myös henkilöstön siirtymisiä (alkaen 7.6.2021) yrityksestä toiseen. Tämän kaiken ohella niin sanotussa markkinaehtoisessa linja-autoliikenteessä toimivissa yrityksissä on YT-menettelyjä käynnissä parhaillaan pandemiatilanteeseen liittyvistä matkustusrajoitustoimenpiteistä johtuen.

Alla Turun Sanomissa 12.11.2020 ja AKT-lehdessä 16.12.2020 (8/2020) julkaistu mielipidekirjoitukseni:

" PAIKALLINEN SOPIMINEN ON HARHAA

Kaikki pääomapiirit itkevät vuorotellen mediassa kokoomuksen, yrittäjäjärjestöjen ja EK:n johdolla miten paikallinen sopiminen työpaikoilla pitää saada juuri nyt mahdolliseksi. Metsäteollisuus ry:n irtautuminen työehtosopimustoiminnasta nosti ja sähköisti työnantajien hartaat toiveet taas otsikoihin. On vaikea ymmärtää jatkuvaa jankutusta asiassa, sopiminenhan on jo nyt mahdollista. Mikäli se vain tarkoittaa sopimista aidosti. Eikä vain heikomman osapuolen periksi antamista ja luopumista. Sillä silloin se ei ole sopimista, vaan se on sanelua. On käytettävä oikeaa termistöä, jos ollaan vilpittömästi liikkeellä yhteiseksi hyväksi. On vaikea uskoa yrittäjien halusta sopia työntekijöiden kanssa aidosti, sillä taannoin he vastustivat myös jopa yhteistoimintalain laajennusta pienemmille työpaikoille.

Sopimisessa pitää aina olla kaksi kutakuinkin tasavahvaa osapuolta. Luottamusmies - yksittäisestä työntekijästä puhumattakaan - ilman "perälautana" toimivaa työehtosopimusta on aina heikompi osapuoli työnantajaansa nähden. Työnantajatahon päämääränä lienee tilanne, jossa sopiminen aloitetaan nollasta - eli ei huomioitaisi lainkaan sitä, mitä on ennen jo sovittu esimerkiksi työehtosopimuksilla.

Yli kahden vuosikymmenen oma kokemukseni työntekijöiden edunvalvonnassa on osoittanut, että jopa yleissitovan työehtosopimuksen turvin sopiminen on lähes mahdotonta. Työnantajien  asenteet työntekijöiden esityksiä kohtaan ovat valitettavan kielteisiä sekä usein myös ideologisia. Puheet yhteiseen hiileen puhaltamisesta tuntuvat olevan yksinomaan juhlapuhetta.

 

Ammattiosaston puheenjohtaja

Pääluottamusmies

Mikko Ahomäki 

Turku"

PS.

Uutena toimijana Turun paikallisliikenteessä aloittaneelle Nobinalle valittiin työhuonetoimikunta 18.8.2021.

Rajoitustoimien johdosta pitämättä jäänyt kevätkokous ja - syyskokous järjestetään molemmat la 30.10.2021. Tarkempaa tietoa sivuillamme toisaalla.

 

 

Edunvalvontaterveisin     

Mikko Ahomäki