Puheenjohtajan palsta

 

Hyvät osastomme jäsenet!                                                                    23.11.2020                   

 

 

Turun Seudun paikallisliikenteen kilpailutuksissa on ratkaistu viisi eri kohdetta. Osasto seuraa tarkasti yritysten toimia työntekijöiden siirtymisten osalta yrityksestä toiseen. Tilanteen tekee haasteelliseksi se, että samanaikaisesti on kyseessä useita yrityksiä, jotka ovat sekä häviämässä että voittamassa liikennettä. LONKA-sopimus on voimassa niiden yritysten välisissä henkilömuutoksissa, joissa samasta kohteesta löytyy sekä liikennettä voittanut - että hävinnyt yritys. Luottamusmiehille järjestettiin koulutusta erityisesti tätä tilannetta varten la 21.11.2020.

Kiitos luottamuksesta syyskokouksessa 10.10.2020 - edunvalvontatyö jatkuu!

Alla Turun Sanomissa 12.11.2020 julkaistu mielipidekirjoitukseni:

" PAIKALLINEN SOPIMINEN ON HARHAA

Kaikki pääomapiirit itkevät vuorotellen mediassa kokoomuksen, yrittäjäjärjestöjen ja EK:n johdolla miten paikallinen sopiminen työpaikoilla pitää saada juuri nyt mahdolliseksi. Metsäteollisuus ry:n irtautuminen työehtosopimustoiminnasta nosti ja sähköisti työnantajien hartaat toiveet taas otsikoihin. On vaikea ymmärtää jatkuvaa jankutusta asiassa, sopiminenhan on jo nyt mahdollista. Mikäli se vain tarkoittaa sopimista aidosti. Eikä vain heikomman osapuolen periksi antamista ja luopumista. Sillä silloin se ei ole sopimista, vaan se on sanelua. On käytettävä oikeaa termistöä, jos ollaan vilpittömästi liikkeellä yhteiseksi hyväksi. On vaikea uskoa yrittäjien halusta sopia työntekijöiden kanssa aidosti, sillä taannoin he vastustivat myös jopa yhteistoimintalain laajennusta pienemmille työpaikoille.

Sopimisessa pitää aina olla kaksi kutakuinkin tasavahvaa osapuolta. Luottamusmies - yksittäisestä työntekijästä puhumattakaan - ilman "perälautana" toimivaa työehtosopimusta on aina heikompi osapuoli työnantajaansa nähden. Työnantajatahon päämääränä lienee tilanne, jossa sopiminen aloitetaan nollasta - eli ei huomioitaisi lainkaan sitä, mitä on ennen jo sovittu esimerkiksi työehtosopimuksilla.

Yli kahden vuosikymmenen oma kokemukseni työntekijöiden edunvalvonnassa on osoittanut, että jopa yleissitovan työehtosopimuksen turvin sopiminen on lähes mahdotonta. Työnantajien  asenteet työntekijöiden esityksiä kohtaan ovat valitettavan kielteisiä sekä usein myös ideologisia. Puheet yhteiseen hiileen puhaltamisesta tuntuvat olevan yksinomaan juhlapuhetta.

Ammattiosaston puheenjohtaja

Pääluottamusmies

Mikko Ahomäki 

Turku"

 

 

 

 

Edunvalvontaterveisin     

Mikko Ahomäki